[wcas-search-form]

Zamówienie wyślemy do 00 00 00

Dietetyka wybrane zagadnienia

Informacje dodatkowe

Autor

, ,

ISBN

Rok wydania

Liczba stron

Format

Cena katalogowa

OPIS KSIĄŻKI

W ręce Czytelników, naszych Studentów, oddajemy podręcznik mający stanowić pomoc dydaktyczną w realizacji przedmiotu dietetyka. Poza klasycznymi dla tego typu publikacji rozdziałami na temat diet klasycznych i alternatywnych oraz żywienia w najczęściej spotykanych chorobach nasza książka zawiera informacje dotyczące biodostępności składników odżywczych. Kolejna część przedstawia kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania i stara się przekazać, jak ważne było od wieków modyfikowanie naszego codziennego jadłospisu w kierunku rozwiązań prozdrowotnych. Z pewnością lektura niniejszego podręcznika stanie się dla Czytelników dzięki temu bardziej interesująca, a przedstawione zachowania żywieniowe będą inspiracją do przemyśleń na temat codziennego sposobu odżywiania się.
Redagując podręcznik, staraliśmy się także, by Czytelnicy po jego lekturze posiedli wiedzę praktyczną, mogącą być pomocą nie tylko w potencjalnym miejscu pracy, ale także w życiu codziennym. Z tego powodu opracowanie zawiera również rozdział omawiający temat z pogranicza nauk o żywności i nauk o zdrowiu – interakcji leków z żywnością, będący jednym z najczęściej dyskutowanych problemów współczesnej farmacji. Pomimo że nie jest on bezpośrednio związany z dietetyką, dotyczy znakomitej większości pacjentów stosujących diety i dlatego też powinien być chociaż zasygnalizowany w kursie tego przedmiotu.  (od autorów)

Spis treści:

Wstęp
CZĘŚĆ 1. Żywność i jej wartość odżywcza – dr Anna Pasternakiewicz
CZĘŚĆ 2. Kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania się – mgr firnu Joanna Typek

2.1. Tradycyjna medycyną chińska
2.1.1. Człowiek i jego otoczenie w filozoficzno-medycznym ujęciu
2.1.2. Profilaktyka w tradycyjnej medycynie chińskiej
2.1.3. Dieta w tradycyjnej medycynie chińskiej
2.2. Medycyna ajurwedyjska
2.2.1. Profilaktyka zdrowotna w ajurwedzie
2.2.2. Konstytucja człowieka według ajurwedy i problemy zdrowotne
2.2.3. Pokarmy w ajurwedzie i ich wpływ na zdrowie
2.2.4. Zalecenia ajurwedyjskie w stanach chorobowych na przykładzie nadciśnienia
2.3. Religijne uwarunkowania odżywiania
2.3.1. Dieta żydowska
2.3.2. Dieta islamska
2.3.3. Odżywianie się buddystów
2.3.4. Dieta Rastafari
CZĘŚĆ 3. Wybrane diety klasyczne i alternatywne – dr n. farm. Maciej Bilek
3.1. Dieta podstawowa, ubogoenergetyczna i bogatoresztkowa
3.1.1. Dieta podstawowa
3.1.2. Dieta bogatoblonnikowa
3.1.3. Dieta niskoenergetyczna
3.2. Diety modyfikujące podaż składników pokarmowych
3.2.1. Dieta niskotłuszczowa
3.2.2. Dieta niskowęglowodanowa
3.2.3. Dieta wysokobialkowa
3.2.4. Dieta niskobialkowa
3.3. Diety łatwostrawne
3.3.1. Dieta lekkostrawna
3.3.2. Dieta „oszczędzająca”
3.3.3. Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu
3.4. Diety z modyfikacjami konsystencji
3.4.1. Dieta płynna
3.4.2. Dieta płynna wzmocniona
3.4.3. Dieta papkowata
3.5. Diety z modyfikacjami składników mineralnych
3.5.1. Dieta niskosodowa
3.5.2. Dicta wysokopotasowa
3.5.3. Dieta niskopotasowa
3.5.4. Dieta wysokożelazowa
3.5.5. Dieta bogatowapniowa
3.5.6. Dieta niskofosforowa
3.6. Diety dostosowane do stanu fizjologicznego organizmu
3.6.1. Diety dla osób starszych
3.6.2. Diety dla osób uprawiających sport
3.6.3. Żywienie kobiet ciężarnych
3.6.4. Żywienie kobiet karmiących
3.6.5. Żywienie w zależności od pór roku
3.7. Diety alternatywne. Głodówki i głodówki częściowe
3.7.1. Głodówki. Podstawowe informacje, wskazania i przeciwwskazania
3.7.2. Typy głodówek
3.7.3. Prowadzenie głodówki
3.7.4. Głodówki a prawidłowe żywienie
3.8. Diety alternatywne. Wegetarianizm, weganizm, witarianizm i ich odmiany
3.8.1. Rys historyczny i kulturowy
3.8.2. Przystosowanie człowieka do „roślinożerności” oraz zalety diety wegetariańskiej
3.8.3. Wady diety wegetariańskiej
3.8.4. Aminokwasy egzogenne
3.8.5. Aminokwasy ograniczające
3.8.6. Odmiany diety wegetariańskiej
3.9. Diety alternatywne. Dieta według dr Budwig
3.10. Diety alternatywne. Dieta kopenhaska
3.11. Odżywki doustne, żywienie dojelitowe i pozajelitowe
CZĘŚĆ 4. Żywienie człowieka w wybranych stanach chorobowych – ilr n.farm. Maciej Bilek
4.1. Żywienie w chorobach nowotworowych
4.1.1. Żywienie w kacheksji
4.1.2. Żywienie w chorobach nowotworowych
4.1.3. Łagodzenie skutków terapii onkologicznych
4.1.4. Żywienie po zakończonej terapii przeciwnowotworowej
4.2. Żywienie w chorobach układu pokarmowego
4.2.1. Choroby jamy ustnej i gardła
4.2.2. Choroby przełyku
4.2.3. Choroby żołądka
4.2.4. Choroby jelita cienkiego
4.2.5. Choroby jelita grubego
4.2.6. Choroby gruczołów trawiennych. Wątroba
4.2.7. Choroby gruczołów trawiennych. Drogi żółciowe
4.2.8. Choroby gruczołów trawiennych. Trzustka
4 3. Żywienie w zaburzeniach i chorobach metabolicznych
4.3.1. Otyłość
4.3.2. Cukrzyca
4.4. Żywienie w chorobach układu krążenia
4.4.1. Nadciśnienie tętnicze
4.4.2. Miażdżyca
4.5. Żywienie w chorobach układu kostnego
4.5.1. Choroba zwyrodnieniowa stawów
4.5.2. Osteoporoza
4.6. Żywienie w chorobach układu moczowego
4.7. Żywienie w chorobach neurologicznych
4.7.1. Choroba Parkinsona
4.8. Żywienie w ostrych stanach chorobowych
4.8.1. Żywienie w gorączce
4.8.2. Żywienie w zatruciach pokarmowych
4.8.3. Ogólne zasady żywienia w chorobach zakaźnych
CZĘŚĆ 5. Interakcje leków z pożywieniem – dr n. farm. Maciej Bitek
5.1. Wpływ żywności na losy leku w organizmie
5.1.1. Uwalnianie
5.1.2. Wchłanianie
5.1.3. Dystrybucja
5.1.4. Metabolizm
5.1.5. Eliminacja
5.2. Wpływ leków na losy żywności w organizmie
5.2.1. Wpływ leków na wchłanianie składników odżywczych
5.2.2. Wpływ leków na metabolizm składników odżywczych pożywienia
5.2.3. Pośredni wpływ leków na stan odżywienia
5.3. Inne rodzaje interakcji leków z żywnością

Skip to content