15.75 zł
Zamówienie wyślemy do 00 00 00
Autor | |
---|---|
ISBN | |
Rok wydania | |
Liczba stron | |
Format | |
Cena katalogowa |
Spis treści: Przedmowa I. WYKRYWANIE I OZNACZANIE GŁÓWNYCH GRUP ZWIˇZKÓW O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM 1. AMINOKWASY 1.1. Identyfikacja i oznaczanie aminokwasów 1.1.1. Rozdział aminokwasów metodą chromatografii bibułowej 1.1.2. Ilościowe oznaczanie aminokwasów metodą formolową 2. BIAŁKA 2.1. Wykrywanie i oznaczanie białek w produktach spożywczych 2.1.1. Wykrywanie białek 2.1.2. Ilościowe oznaczanie białka metodą biuretową 2.1.3. Ilościowe oznaczanie białka metodą Lowry’ego 3. CUKRY 3.1. Analiza jakościowa cukrów 3.1.1. Reakcje barwne ogólne 3.1.2. Reakcje barwne selektywne 3.1.3. Reakcje redukcyjne cukrów 3.1.3.1. Reakcje redukcyjne ogólne 3.1.3.2. Reakcje redukcyjne selektywne 3.2. Wykrywanie i oznaczanie cukrów w produktach spożywczych 3.2.1. Badanie produktów spożywczych na obecność skrobi 3.2.2. Otrzymywanie glikogenu z wątroby metodą Osterna 3.2.3. Wykrywanie glikogenu 3.2.4. Ekstrakcja sacharozy z korzeni buraka cukrowego 3.2.5. Oznaczanie laktozy w mleku metodą jodometryczną 4. LIPIDY 4.1. Lecytyna 4.1.1. Otrzymywanie lecytyny z żółtka jaja kurzego 4.1.2. Badanie rozpuszczalności lecytyny i jej strącanie 4.1.3. Badanie składu chemicznego lecytyny 5. STEROIDY 5.1. Cholesterol 5.1.1. Wykrywanie cholesterolu 5.1.2. Ilościowe oznaczanie cholesterolu w surowicy krwi 5.2. Sterole roślinne 5.2.1. Wykrywanie ergosterolu (reakcja Rosenheima) 5.3. Kwasy żółciowe 5.3.1. Próba Pettenkofera na kwasy żółciowe 5.3.2. Rola kwasów żółciowych w trawieniu tłuszczów 6. KWASY NUKLEINOWE 6.1. Izolowanie i badanie składu RNA 6.1.1. Izolowanie RNA z drożdży 6.1.2. Hydroliza kwasowa RNA 6.1.3. Wykrywanie składników kwasów nukleinowych 7. WITAMINY, KOENZYMY 7.1. Witamina B2 7.2. Witamina C 7.3. Witamina E 7.4. Witamina A II. PRZYKŁADY ANALIZY MATERIAŁU BIOLOGICZNEGO 1. PŁYNY USTROJOWE 1.1. Badanie składu mleka 1.1.1. Ilościowe oznaczanie kwasowości mleka 1.1.2. Wykrywanie kwasu mlekowego w zsiadłym mleku 1.1.3. Wydzielenie kazeiny z mleka 1.1.4. Wytrącanie albumin i globulin 1.1.5. Wykrywanie kationów i anionów w mleku 1.1.6. Wykrywanie laktozy w mleku 2. TKANKI ZWIERZĘCE 2.1. Wybrane składniki chemiczne tkanki mięśniowej 2.1.1. Otrzymywanie ekstraktu wodnego z tkanki mięśniowej 2.1.2. Wykrywanie kwasu mlekowego 2.1.3. Wykrywanie kreatyniny 2.1.4. Wykrywanie związków mineralnych 2.1.5. Wykazanie obecności enzymów 3. TKANKI ROśLINNE 3.1. Wybrane składniki chemiczne nasion i liści 3.1.1. Białka 3.1.1.1. Ekstrakcja albumin z nasion roślin motylkowych 3.1.1.2. Ekstrakcja glutenu z ziarna zbóż 3.1.2. Woski 3.1.2.1. Ekstrakcja wosku z liści figowca 3.1.3. Metabolity wtórne 3.1.3.1. Wykrywanie amygdaliny 3.1.3.2. Badanie właściwości tanin III. ENZYMY 1. PRZYKŁADY DZIAŁANIA ENZYMÓW 1.1. Oksydoreduktazy 1.1.1. Katalaza 1.1.2. Oksydaza glukozowa 1.1.3. Oksydaza polifenolowa 1.2. Hydrolazy 1.2.1. Ureaza 1.2.2. Proteazy 2. OZNACZANIE AKTYWNOśCI ENZYMÓW TRAWIENNYCH 2.1. Wpływ pH i temperatury na aktywność amylaz z jęczmienia 2.1.1. Badanie wpływu pH 2.1.2. Badanie wpływu temperatury 2.2. Oznaczanie aktywności amylazy śliny metodą Wohlgemuta 2.3. Hydroliza tłuszczów mleka przez lipazę trzustkową 2.4. Wpływ pH na aktywność trypsyny 2.4.1. Oznaczenie spektrofotometryczne 2.4.2. Oznaczenie kolorymetryczne 2.5. Oznaczanie aktywności pepsyny metodą Ansona 2.5.1. Przygotowanie krzywej kalibracyjnej dla tyrozyny 2.5.2. Obliczanie aktywności pepsyny w preparacie Citropepsin 3. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH 3.1. Badanie rzędu reakcji na przykładzie hydrolizy sacharozy 3.1.1. Przygotowanie krzywej kalibracyjnej 3.1.2. Hydroliza sacharozy 3.2. Wpływ stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej 3.2.1. Wyznaczanie optymalnego dla dalszych badań stężenia preparatu enzymatycznego inwertazy z drożdży 3.2.2. Badanie wpływu stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej 3.3. Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej 3.3.1. Wyznaczanie stałej Michaelisa dla inwertazy z drożdży 3.4. Hamowanie aktywności enzymatycznej 3.4.1. Hamowanie kompetycyjne inwertazy z drożdży przez glicerol IV. ODCZYNNIKI SPECJALNE V. TABLICE BUFORÓW VI. LITERATURA
tel. 017 872 13 69 (Kolportaż)
tel. 017 872 14 37 (Dyrektor)
faks: 17 872 14 26
e-mail: wydaw@ur.edu.pl
Adres:
ul. prof. St. Pigonia 6, 35-310 Rzeszów