15.75 

Zamówienie wyślemy do 00 00 00

Ćwiczenia laboratoryjne z toksykologii żywności, wyd. 2 poprawione

Dodatkowe informacje

Autor

,

ISBN

Rok wydania

Liczba stron

Format

Cena katalogowa

OPIS KSIĄŻKI

Spis treści:

Wstęp

I. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności

II. Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe występujące w surowcach i produktach żywnościowych

ĆWICZENIE II/1. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach

ĆWICZENIE II/2. Oznaczanie zawartości kwasu szczawiowego w kawie i herbacie

III. Chemiczne zanieczyszczenia żywności

III.A. Zanieczyszczenia środowiskowe żywności

III.B. Zanieczyszczenia żywności pochodzące z procesu technologicznego

III.B.1. Pozostałości substancji świadomie użytych w procesie technologicznym

III.B.2. Pozostałości przypadkowe pochodzące z procesu technologicznego

ĆWICZENIE III/1. Oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w mięsie i jego przetworach

ĆWICZENIE III/2. Oznaczanie zawartości niklu w tłuszczach utwardzanych

ĆWICZENIE III/3. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego

ĆWICZENIE III/4. Oznaczanie chlorków w papierze przeznaczonym do pakowania żywności

IV. Substancje chemiczne celowo dodawane do żywności

ĆWICZENIE IV/1. Oznaczanie zawartości konserwantów w przetworach owocowo-warzywnych

ĆWICZENIE IV/2. Wykrywanie syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach

ĆWICZENIE IV/3. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach spożywczych

ĆWICZENIE IV/4. Odzysk substancji aromatyzujących z żywności

ĆWICZENIE IV/5. Oznaczanie zawartości kwasu fosforowego(V) w napojach typu Cola

V. Zafałszowania produktów spożywczych

ĆWICZENIE V/1. Wykrywanie syropu skrobiowego w miodzie

ĆWICZENIE V/2. Wykrywanie 5-hydroksymetylofurfuralu w miodzie

VI. Oszacowanie dziennego pobrania zanieczyszczeń żywności z dietą

ĆWICZENIE VI. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i azotanów z dzienną racją pokarmową

Literatura

Skip to content